تصفیه آب در مناطق آلوده به آلودگی هوا: چالشها و راهکارها
یکی از چالشهای اصلی تصفیه آب، تاثیری است که آلودگی هوا میتواند بر کیفیت آب بگذارد. از الگوهای بارندگی گرفته تا شدت بادهای موسمی، آلودگی هوا میتواند به طور قابل توجهی بر چرخه آب تأثیرگذار باشد. یکی از منابع آلودگی آب، سوزاندن سوختهای فسیلی است که باعث آلودگی هوا و باران اسیدی میشود که سپس به نهرها، دریاچهها و سایر بخشها سرازیر خواهد شد.
تاثیر آلودگی هوا بر روی آب همیشه قابل مشاهده نیست. برخی از رودخانهها، دریاچهها یا مناطق ساحلی ممکن است تمیز به نظر برسند اما همچنان به دلیل بارش اسیدی ناشی از باران، برف و ذرات معلق آلوده هستند. جالب است بدانید که دریاچههای تحت تاثیر بارش اسیدی اغلب شفاف هستند زیرا پوشش گیاهی و حیات وحش آبزی نمیتوانند PH پایینتر را تحمل کنند.
فیلتراسیون آب شهری یا صنعتی در این شرایط میتواند چالشهای زیادی به همراه داشته باشد؛ زیرا اصلیترین مسئله، حذف ترکیبات شیمیایی مضر از آب است. این مواد شیمیایی در دو دسته کلی قرار میگیرند: ترکیبات جدیدی که هنگام واکنش مواد آلی موجود در آب در محیط ایجاد میشوند و ترکیبات جدیدی که در طی خود فرآیندهای تصفیه آب تولید خواهند شد. در ادامه به بررسی چالشهای تصفیه آب صنعتی و راهکارهای ارئه شده برای آن میپردازیم.
عوامل موثر در ایجاد آلودگی هوا
آلودگی هوا را میتوان به عنوان تغییری در کیفیت هوا تعریف کرد که میتوان آن را از طریق اندازهگیری آلاینده های شیمیایی، بیولوژیکی یا فیزیکی موجود در هوا مشخص کرد. بنابراین، آلودگی هوا به معنای وجود نامطلوب ناخالصیها یا افزایش غیرعادی نسبت برخی از اجزای جو است. آلودگی موجود در هوا میتواند قابل مشاهده و غیرقابل مشاهده یا نامرئی باشد. این آلودگی در سه دسته کلی قرار میگیرد:
• محلی: این مورد به کیفیت هوای محیط در شعاع چند کیلومتری مربوط میشود.
• منطقهای: آلودگیهایی مانند باران اسیدی، واکنشهای فتوشیمیایی و کاهش کیفیت منابع آبی مثل آب چاه، رودخانه و دریاچه در فواصل چند کیلومتری تا هزار کیلومتری
• جهانی: تخریب لایه اوزون و گرم شدن زمین ناشی از انتشار گازهای گلخانه ای، عمدتاً دی اکسید کربن (CO2)
آلودگی هوا ناشی از وجود مواد سمی در جو است که عمدتاً توسط فعالیتهای انسانی تولید میشود، اگرچه گاهی اوقات میتواند ناشی از پدیدههای طبیعی مانند فورانهای آتشفشانی، طوفانهای گرد و غبار و آتشسوزیهای جنگلی نیز باشد و کیفیت هوا را کاهش دهد. از جمله فعالیتهای انسانی که منجر به این آلودگی میشود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. احتراق سوختهای فسیلی، مانند زغال سنگ و نفت برای برق و حمل و نقل جادهای، تولید آلایندههای هوا مانند نیتروژن و دی اکسید گوگرد
2. انتشار گازهای گلخانهای از صنایع و کارخانهها، انتشار مقدار زیادی مونوکسید کربن، هیدروکربن، مواد شیمیایی و ترکیبات آلی در هوا
3. فعالیتهای کشاورزی به دلیل استفاده از آفت کشها، حشره کشها و کودهایی که مواد شیمیایی مضر منتشر میکنند.
4. تولید زباله، بیشتر به دلیل تولید متان در محلهای دفن زباله
چالشهای تصفیه آب در مناطق آلوده به آلودگی هوا
آلودگی هوا تاثیر مستقیمی بر روی چرخه طبیعی آب و در نتیجه کیفیت آن میگذارد. برای مثال، ذرات معلق در آب میتوانند میزان تشعشعات خورشیدی را که به سطح زمین میرسد را کاهش داده و بر سرعت تبخیر آب و حرکت آن به جو تأثیر بگذارند. آنها همچنین بر شکل گیری ابرها و ظرفیت حمل آب نیز تأثیر میگذارند. ذرات معلق بر مسیر و شدت بادهای موسمی تأثیر گذاشته و باعث تشدید خشکسالی در مناطق مختلف میشود.
تغییرات مختلفی که در چنین شرایطی در منابع آبی ایجاد میشود، میتواند تاثیر زیادی در روند تصفیه آب داشته باشند که بیشتر بستگی به نوع و میزان آلایندههای موجود در آب ورودی به سیستم فیلتراسیون دارد. از جمله چالشهای ایجاد شده در تصفیه موثر آب در مناطق آلوده به آلودگی هوا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. رسوب ذرات ناخالصی: آبی که در معرض آلودگی هوا قرار دارد ممکن است حاوی مقادیر زیادی ذرات ناخالصی باشد. ورود این ذرات ناخالصی به سیستم تصفیه میتواند باعث کاهش بازدهی سیستم تصفیهخانه و ایجاد مشکلات فنی در این سیستم شود.
2. افزایش مصرف مواد شیمیایی: برای تصفیه آب با حجم بالای آلودگی و ذرات ناخالصی، لازم است تا از مقادیر بیشتری مواد شیمیایی مثل آنتیاسکالانت، کلر، کربن فعال یا سایر مواد استفاده شود. استفاده از این مواد با حجم بالاتر علاوه بر افزایش هزینههای تصفیه، اثرات مخربی نیز به همراه خواهد داشت.
3. تغییر PH آب: آلایندههای هوا ضمن ترکیب با آب باعث تغییر میزان PH آن میشوند. تغییرات PH نیز به نوبه خود میتواند بر کارایی سیستم تصفیه تاثیر گذاشته و حتی بازده آن را کاهش دهد.
4. وجود میکروارگانسیمها در آب: برخی از آلایندههای موجود در هوا میتوانند باعث افزایش میکروارگانیسمهای موجود در آب شوند. سیستمهای تصفیه آب برای حذف باکتری و ویروسها میتوانند علاوه بر هزینه بالای تصفیه آب، احتمال باقی ماندن میکروب در آب پس از تصفیه و مشکلات بهداشتی آب را داشته باشد.
راهکارهای تصفیه آب در مناطق آلوده به آلودگی هوا
با توجه به نکاتی که گفته شد، ذرات آلودگی معلق در هوا تاثیر زیادی بر روی کیفیت آب گذاشته و درنتیجه فرآیند تصفیه نیز به مشکل برمیخورد. اصلیترین عامل برای فیلتراسیون راحتتر آب، جلوگیری از آلوده شدن هوا است که میتواند بر روی آلودگی منابع آبی تاثیر بگذارد. با این حال روشهای مختلفی برای تصفیه آب با حجم بالای ذرات ناخالصی وجود دارد که به بررسی برخی از آنها میپردازیم:
• اسمزمعکوس یا RO: یکی از بهترین روشهای تصفیه آب شهری است که در آن، آب از یک غشای نیمه تراوا عبور کرده و آلایندههای موجود در آن حذف میشوند.
• کلرزنی: کلرزنی یکی از روشهای قدیمی تصفیه آب است که برای حذف ذرات میکروب، باکتری و در کل میکروارگانیسمها استفاده میشود.
• تقطیر: تقطیر یک فرآیند تصفیه آب است که شامل جمع آوری آب تغلیظ شده پس از تبخیر میشود تا این اطمینان حاصل شود که آب عاری از آلودگی است. با این حال، این روش به اندازه فیلتر RO موثر نیست زیرا زمانبر بوده و مواد معدنی را از بین میبرد.
• فیلتراسیون UV: در این روش، آب در معرض نور ماوراء بنفش قرار میگیرد تا میکروارگانیسمهای آن از بین بروند و در نتیجه از تکثیر بیشتر آنها جلوگیری شود. اگر این کار با فیلتر RO همراه نباشد، اشعه UV به تنهایی نمیتواند ناخالصیها و فلزات سنگین را حذف کند.
خرید تجهیزات تصفیه آب
انتخاب فروشگاه معتبر برای خرید فیلتر، دستگاه، مواد شیمیایی مثل آنتیاسکالانت و سایر تجهیزات تصفیه آب اهمیت زیادی دارد. زیرا عملکرد محصولات مورد استفاده در سیستم تصفیه، تاثیر زیادی بر روی کیفیت آب خروجی سیستم و در نتیجه بازده سیستم دارد. پیشنهاد ما به شما، خریداری ملزومات تصفیه آب از فروشگاه معتبر آبین است. شما میتوانید با مراجعه به وبسایت این فروشگاه، محصول مورد نظر خود را خریداری کنید. همچنین یکی از اصلیترین خدمات این مجموعه مشاوره رایگان در زمینه خرید محصولات است که برای دریافت مشاوره میتوانید از طریق شماره 02122228116 با کارشناسان در تماس باشید.
نیما
آلودگی هوا چقدر تاثیرات منفی روی زندگی انسان داره. علاوه بر اینکه سیستم تنفسی رو نابود میکنه بلکه روی کیفیت آب هم اثرگذار هستش.