بررسی ساختار و عملکرد پمپ های سیرکولاتور
یکی از پر کاربردترین انواع پمپ های سانتریفیوژ، سیرکولاتورها هستند؛ این پمپ ها همان طور که از نامشان پیداست برای سیرکوله کردن و یا گردش سیال در سیستم استفاده می شوند. در واقع در سیستم های مختلف بعد از تامین آب گرم و یا سرد توسط دیگ های حرارت و چیلرها، پمپ های سیرکولاتور برای گردش سیال در سیستم کاربرد دارند. از مهم ترین کاربردهای پمپ های سیرکولاتور برای تعبیه در مواردی مثل سیستم های گرمایشی مرکزی خانگی و صنعتی، سیستم های تهویه هوا، سیستم های شستشوی صنعتی و... می باشد.
سایت تصفیه آب آبین بعد از سال ها تجربه در زمینه فروش دستگاه های تصفیه آب صنعتی و سایر تجهیزات آبی، تصمیم به ارائه مشاوره رایگان برای خرید کالا گرفته است. قصد ما از ارائه مشاوره، راهنمایی شما برای خرید مناسب ترین کالا با توجه به نیاز است، در صورت تمایل برای خرید کالا و نیاز به دریافت مشاوره در این زمینه، با مراجعه به abin.ir با کارشناسان مجموعه ما در ارتباط باشید.
در ادامه به بررسی دقیق تر ساختار و عملکرد پمپ های سیرکولاتور می پردازیم، در این راستا و در اولین قدم تصمیم داریم مواردی را بررسی کنیم که در صورت تمایل برای خرید پمپ های سیرکولاتور حتما با آنها مواجه می شوید.
پمپ سیرکولاتور چیست؟
همان طور که پیش تر هم گفته شد، پمپ های سیرکولاتور برای گردش سیال در سیستم های مختلف مثل حرارت مرکزی و یا تهویه مطبوع کاربرد دارند.
در واقع پمپ های سیرکولاتور بعد از تامین آب توسط دیگ های حرارت یا چیلرها (بسته به نوع سیستم) برای گردش سیال در سیستم و تاسیسات کاربرد دارند. اما ممکن است برای شما سوال شود که داشتن چه قابلیت هایی در پمپ های سیرکولاتور موجب شده تا بازدهی بالایی را داشته باشند؟
یکی از مهم ترین مزیت هایی که موجب شده الکتروپمپ های سیرکولاتور بازدهی و راندمان بالایی را داشته باشند، قابلیت پمپ های سیرکولاتور برای پمپاژ سیال با مصرف بسیار کم انرژی الکتروموتور می باشد؛ در کنار این، پمپ های سیرکولاتور بعد از تعبیه در سیستم به سرویس دهی دوره ای نیاز ندارند، داشتن این ویژگی ها باعث شده تا استفاده و نگهداری پمپ های سیرکولاتور هزینه زیادی را به دنبال نداشته باشد.
نحوه عملکرد پمپ های سیرکولاتور به این صورت است، که بخش الکتروموتور نیروی لازم را برای چرخش پروانه ها ایجاد می کند و این موضوع در ادامه باعث پمپاژ سیال در سیستم می شود.
***توجه کنید که پمپ های سیرکولاتور توانایی افزایش فشار سیال را به میزان قابل توجهی ندارند و در واقع تنها برای جبران افت فشار آب در سیکل بسته به کار می روند. در واقع کاربرد پمپ های سیرکولاتور در یک سیستم برای جبران افت فشار سیال به دلایلی مثل اصطکاک لوله ها می باشد.
از آن جایی که پمپ های سیرکولاتور عمدتا برای پمپاژ سیال با دمای بالا کاربرد دارند، یکی از مهم ترین نکاتی که برای ساخت پمپ های سیرکولاتور اهمیت دارد، استفاده از قطعات با آلیاژ مقاوم در برابر حرارت می باشد. در پمپ های سیرکولاتور با برندهای مختلف، محدوده دمای قابل تحمل سیال و در کنار این محدوده دمای محیط متفاوت است.
قطعات پمپ های سیرکولاتور
پیش تر هم گفته شد که یکی از مهم ترین موارد در ساخت پمپ های سیرکولاتور، استفاده از قطعات با آلیاژ مرغوب و مقاوم در برابر حرارت می باشد. در پمپ های سیرکولاتور از قطعات مختلفی استفاده شده است تا ساختار کلی پمپ شکل بگیرد، در ادامه به بررسی اجزای پمپ های سیرکولاتور می پردازیم:
الکتروموتورها: انرژی لازم برای چرخش پروانه ها در پمپ های سیرکولاتور با استفاده از الکتروموتورها تامین می شود، در واقع الکتروموتور ها تمام انرژی لازم را برای پمپاژ سیال ایجاد می کنند و به همین دلیل عملکرد آنها تاثیر زیادی را در راندمان کلی پمپ های سیرکولاتور دارد.
به همین دلیل است که توجه به توان الکتروموتورها یکی از مهم ترین نکات برای خرید پمپ های سیرکولاتور به شمار می رود.
پروانه ها: پروانه ها یکی از مهم ترین قطعات در ذ هستند و بعد از گرفتن انرژی توسط الکتروموتورها باعث پمپاژ سیال در سیستم می شوند. پروانه ها در ساختار پمپ های سیرکولاتور معمولا از جنس فولاد، برنج، استیل و... می باشند، جنس پروانه ها در پمپ های سیرکولاتور با توجه به کاربرد پمپ های سیرکولاتور تعیین می شود.
از آن جایی که پروانه ها از قطعات اصلی در ساختار پمپ های سیرکولاتور هستند، بررسی دوره ای عملکرد آنها در ساختار پمپ های سیرکولاتور پیشنهاد می شود.
شفت: پروانه ها در ساختار پمپ های سیرکولاتور روی شفت نصب می شوند و برای انتقال انرژی از الکتروموتور به پروانه ها کاربرد دارند. شفت در پمپ های سیرکولاتور با کوپلینگ به الکتروموتور متصل می شود و برای تولید آن از آلیاژهای مقاوم به حرارت و خوردگی استفاده می شود.
بلبرینگ: از این قطعه به منظور محافظت از شفت پمپ های سیرکولاتور در برابر نیروهای وارد شده استفاده می شود.
آب بندها: برای جلوگیری از نشتی سیال به بخش های مختلف پمپ مثل الکتروموتور آب بندهای مکانیکی تعبیه می شود، که معمولا روی پوسته، شفت و در مواردی محفظه پمپ نصب می شوند. جنس آب بندهای مکانیکی در پمپ های سیرکولاتور معمولا از کربن و یا سرامیک می باشد.
استاتور: این قطعه استوانه ای تو خالی از جنس ورقه های آهنی می باشد که نسبت به هم عایق هستند، در استاتورها شیارهایی برای قرارگیری سیم پیچ های پمپ تعبیه می شود.
بدنه: تمام قطعات پمپ های سیرکولاتور در پوسته که محفظه بیرونی پمپ های سیرکولاتور است تعبیه می شوند، که معمولا به شکل حلزونی می باشد. اتصالات ورودی و خروجی سیال در این بخش قرار می گیرد، جنس پوسته در بیشتر پمپ های سیرکولاتور به صورت مقاوم به حرارت و مواد خورنده است.
مهم ترین توصیه های اجرایی پمپ های سیرکولاتور
توجه به اصول لازم برای نصب پمپ های سیرکولاتور یکی از مهم ترین مواردی می باشد، که در صورت عدم توجه به آن در ادامه می تواند باعث بروز برخی مشکلات در ساختار پمپ های سیرکولاتور شود. در اولین قدم توصیه می شود که برای نصب پمپ های سیرکولاتور از کمک افراد متخصص در این زمینه استفاده کنید، اما توجه و اطلاع از موارد زیر هم در این زمینه کمک کننده است:
1. در اولین قدم نحوه نصب صحیح پمپ سیرکولاتور را در مشخصات ارائه شده بررسی کنید.
2. قبل از شروع به کار پمپ، آن را هواگیری کرده تا بهترین عملکرد را برای پمپاژ سیال در سیستم داشته باشد.
3. جهت انتقال آب را در ساختار پمپ های سیرکولاتور بررسی کرده و برای تعبیه آن در سیستم به این موضوع توجه کنید.
4. در صورتی که از پمپ های سیرکولاتور دور متغیر و یا سه سرعته استفاده می کنید، در این مرحله می توانید دور الکتروموتور را با توجه به نیاز تنظیم کنید.
توجه کنید که در صورت استفاده از پمپ های سیرکولاتور در محیط های صنعتی باید با استفاده از کمک کارشناسان در این زمینه از رعایت تمام اصول و نکات لازم برای نصب پمپ های سیرکولاتور اطمینان پیدا کنید.