انواع آنتی اسکالانت ها بر اساس پارامترهای مختلف
آنتی اسکالانت ها از مواد شیمیایی هستند که در صنعت تصفیه آب، برای جلوگیری از ایجاد رسوب در فیلترهای ممبران به کار می روند. تاثیر مطلوب آنتی اسکالانت ها در افزایش طول عمر ممبران و راندمان کلی سیستم های تصفیه آب صنعتی باعث شده تا استفاده از آن به عنوان یک ضرورت محسوب شود. اما آیا همه آنتی اسکالانت هایی که برای جلوگیری از ایجاد رسوب در فیلترهای ممبران مورد استفاده قرار می گیرند ترکیباتی یکسانی دارند؟ انواع آنتی اسکالانت ها کدام اند؟ آیا کاربردهای انواع آنتی اسکالانت ها در صنایع مختلف متفاوت است؟
از آن جایی که انواع آنتی اسکالانت ها دارای ویژگی های متفاوتی بر اساس ترکیبات شیمیایی و ساختار هستند بررسی نوع و ترکیب شیمیایی آنتی اسکالانت قبل از خرید توصیه می شود. در واقع نوع آنتی اسکالانت است که مشخص می کند این ترکیب برای چه نوع ممبران و استفاده در چه کاربردهایی مناسب است.
توجه کنید که آنتی اسکالانت ها از هر نوعی که باشند برای استفاده در سیستم های تصفیه آب صنعتی، باید با برند معتبر و بالاترین سطح کیفی مورد استفاده قرار بگیرند. آنتی اسکالانت ها با برندهای مختلفی ارائه شده و با توجه به این برای خرید مناسب نوع آنتی اسکالانت ها استفاده از کمک افراد متخصص در این زمینه تا حد زیادی حائز اهمیت است.
در ادامه به معرفی انواع آنتی اسکالانت ها بر اساس ترکیبات شیمیایی، شکل ظاهری و... می پردازیم.
بررسی ویژگی های انواع آنتی اسکالانت ها بر اساس ترکیبات شیمیایی
آنتی اسکالانت ها، در سیستم های تصفیه آب صنعتی برای کنترل و جلوگیری از ایجاد رسوب در فیلترهای ممبران صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. آنتی اسکالانت ها بر اساس وزن مخصوص، میزان PH و سایر پارامترها می توانند ترکیبات شیمیایی متفاوتی داشته باشند و بر همین اساس هم کاربردهای مختلفی دارند. انواع آنتی اسکالانت ها بر اساس ترکیبات شیمیایی، شامل موارد زیر می شوند:
آنتی اسکالانت ها بر پایه فسفونات: آنتی اسکالانت هایی که بر پایه فسفونات ها هستند از گروه عاملی کربوکسیلیک اسید و فسفاته تشکیل می شوند. کاربرد آنتی اسکالانت های فسفاته برای جلوگیری از ایجاد رسوب سولفات و کربنات در ممبران های تصفیه آب صنعتی می باشد. در واقع یکی از بهترین انواع آنتی اسکالانت هایی که برای حلوگیری از ایجاد رسوب سولفات و کربنات مورد استفاده قرار می گیرند، آنتی اسکالانت ها بر پایه فسفونات هستند. اما به این موضوع هم توجه کنید که آنتی اسکالانت های فسفاته دارای خاصیت پراکنده سازی کمی هستند، خاصیت پراکنده سازی در آنتی اسکالانت ها به معنای جلوگیری از انحلال و یا چسبندگی کلوئیدها می باشد.
خاصیت آنتی اسکالانت های فسفاته برای جلوگیری از ایجاد رسوب های سولفات و کربنات باعث شده تا کاربرد بالایی در صنایع مختلف داشته باشند.
*آنتی اسکالانت های فسفاته، بر اساس فرمول شیمیایی و داشتن ترکیبات فسفاته، به راحتی تجزیه نمی شوند، با توجه به این بعد از دفع می توانند سال ها در محیط باقی بمانند. این موضوع باعث شده تا استفاده از آنتی اسکالانت های فسفاته در کشورهای مختلف، محدود و رو به کاهش باشد.
آنتی اسکلانت ها بر پایه فسفونات |
|
مزیت ها |
بهترین نوع ماده شیمیایی برای جلوگیری از ایجاد رسوب کربنات و سولفات |
معایب |
خاصیت پراکنده سازی کم و بعد از تخلیه در محیط تجزیه نمی شود. |
آنتی اسکالانت ها بر پایه پلیمری: آنتی اسکالانت های پلیمری، وزن مولکولی بالایی داشته و دارای قدرت رسوب زدایی مطلوبی برای جلوگیری از ایجاد رسوبات کربنات و سولفات هستند. برخی از مهم ترین ویژگی های آنتی اسکالانت های پایه پلیمری شامل موارد زیر می شوند:
1- آنتی اسکالانت های پلیمری دارای غلطت بالایی هستند.
2- بعد از استفاده در سیستم، تاثیر بسیار مطلوبی برای جلوگیری از ایجاد رسوبات سولفاته و کربناته دارند.
3- دارای کاربرد بالایی در آب شیرین کن های صنعتی، دستگاه های تصفیه آب دریا و... هستند.
4- خاصیت پراکندگی مطلوبی با استفاده در سیستم های مختلف دارند.
5- دارای قابلیت مطلوبی برای جلوگیری از ایجاد جلبک و آلاینده های زیستی در سیستم های مختلف می باشند.
6- به صورت غیر سمی تولید شده و هیچ مشکل تنفسی و پوستی ایجاد نمی کنند.
7- به دلیل عملکرد مطلوبی که برای جلوگیری از ایجاد رسوب در فیلترهای ممبران دارند، نیاز به شستشوی ممبران را در سیستم کاهش می دهند.
بررسی ویژگی های انواع آنتی اسکالانت ها بر اساس PH
انواع آنتی اسکالانت ها بر اساس میزان PH می توانند در سه نوع آنتی اسکالانت های اسیدی، خنثی و قلیایی مورد استفاده قرار بگیرند. انواع آنتی اسکالانت ها بر اساس میزان PH شامل موارد زیر می شوند:
آنتی اسکالانت های اسیدی: آنتی اسکلانت های اسیدی با میزان PH کمتر از 3 هستند و در فرمول شیمیایی آنها از ترکیبات پلیمری و فسفاته که دارای PH اسیدی هستند استفاده می شود. اگر در سیستم شما رسوبات کربنات کلسیم وجود دارد، استفاده از آنتی اسکالانت های اسیدی در این زمینه می تواند راهکار مناسبی باشد.
آنتی اسکالانت های خنثی: آنتی اسکالانت های خنثی با PH نزدیک به خنثی به کار می روند و به صورت کلی با انواع ممبران های تصفیه آب صنعتی سازگار هستند.
آنتی اسکالانت های قلیایی: در مواردی که میزان TDS آب ورودی به دستگاه تصفیه آب صنعتی، بسیار بالاست از آنتی اسکالانت های قلیایی استفاده می شود. آنتی اسکالانت های قلیایی تاثیر بسیار مطلوبی برای جلوگیری از ایجاد رسوب سولفاته دارند و با توجه به این دارای کاربردهای مشخصی در سیستم های تصفیه آب صنعتی هستند.
بررسی ویژگی های انواع آنتی اسکالانت ها بر اساس شکل ظاهری
آنتی اسکالانت ها بر اساس شکل ظاهری می توانند در انواع زیر به کار می روند:
آنتی اسکالانت های مایع: اکثر آنتی اسکالانت ها به صورت مایع هستند و در واقع پر کاربردترین نوع آنتی اسکالانت بر اساس شکل ظاهری از نوع آنتی اسکالانت مایع می باشد. غلظت آنتی اسکالانت های مایع بر اساس ساختار و فرمول شیمیایی، متفاوت است. آنتی اسکالانت های مایع در سیستم های تصفیه آب صنعتی، می توانند با همان غلظت مورد استفاده قرار بگیرند یا با اضافه کردن آب رقیق بشوند. این موضوع و در واقع نحوه استفاده از آنتی اسکالانت به برند آن بستگی دارد، که در این زمینه استفاده از کمک افراد متخصص و کارشناسان هم می تواند راهکار مناسبی باشد.
آنتی اسکالانت های پودری: آنتی اسکالانت های پودری از نسل جدید هستند، که دارای ترکیبات موثری هم برای جلوگیری از ایجاد رسوب در فیلترهای ممبران تصفیه آب صنعتی می باشند. پودر آنتی اسکالانت تاثیر مطلوبی برای جلوگیری از ایجاد رسوب در پلی آمید ممبران ها دارد.
دو نکته مهم برای انتخاب بهترین نوع آنتی اسکالانت
از آن جایی که آنتی اسکالانت ها دارای تنوع بالایی بر اساس پارامترهای مختلف هستند، شاید برای شما سوال شود که چطور می توان مناسب ترین نوع آنتی اسکالانت را برای استفاده در سیستم تصفیه آب انتخاب کرد؟ برای پاسخ به این پرسش باید به اهمیت دو اصل اساسی در زمینه خرید آنتی اسکالانت ها اشاره کرد که در ادامه آنها را بررسی می کنیم:
1- قبل از خرید آنتی اسکالانت نوع رسوب ایجاد شده در سیستم را آنالیز و بررسی کنید. همان طور که پیش تر هم بررسی شد نوع آنتی اسکالانت ها با توجه به رسوب می تواند متفاوت باشد، بنابراین بهتر است نوع رسوبی که ممکن است در سیستم ایجاد شود را با توجه به آنالیز آب و یا در صورت ایجاد رسوب بررسی کرد و در ادامه مناسب ترین نوع آنتی اسکالانت را بر این اساس انتخاب کنید.
2- از کمک افراد متخصص و کارشناسان در این زمینه استفاده کنید. آنتی اسکالانت ها با برندهای متنوعی هم ارائه می شوند و با توجه به این انتخاب برند و مدل مناسب آنتی اسکالانت با توجه به سیستم کمی دشوار است. اما راه حل مناسب در این زمینه استفاده از مشاوره کارشناسان مجرب می باشد.
سایت تصفیه آب آبین، با سال ها تجربه در زمینه فروش محصولات شیمیایی و دستگاه های تصفیه آب صنعتی، امکان دریافت مشاوره رایگان را هم در اختیار شما قرار داده است. در صورت تمایل برای خرید آنتی اسکالانت و نیاز به دریافت مشاوره در این زمینه با مراجعه به www.abin.ir با ما در ارتباط باشید.